Mussenbergseweg 4, 6604 BS Wijchen    
  Bel ons direct!   024 - 641 83 35   024 - 641 83 35

Noodkeuken voor asielzoekers Nijmegen

3 min. lezen

Terug

L. van Venrooij klaart onmogelijke klus voor vluchtelingen. Binnen 36 uur bouwde L. van Venrooij GWW B.V. op de Radboud Universiteit een keuken die 3000 vluchtelingen per dag kan voeden.
(Bron : Krant )

Nijmegen - Op maandagochtend ging de telefoon, het COA: Overmorgen komen er 3000 asielzoekers naar Nijmegen. En we hebben een probleem: op Heumensoort kan er niet in zulke grote getale gekookt worden. Vandaar de vraag aan de Radboud Universiteit of ze de mogelijkheid zien om overmorgen een operationele keuken te hebben die het komende halfjaar elke dag 3000 monden kan voeden. Dat gaan we regelen, zegt het Radboud. 

Wij spraken met een medewerker van het Universitair Vastgoed Bedrijf van de Radboud Universiteit en de eigenaar van L. van Venrooij GWW B.V. over deze ogenschijnlijk onmogelijke opdracht: “Toen de COA ons dit vroeg op maandag hadden we niet eens een keuken die deze capaciteit aan zou kunnen. Wat we wel hadden was een magazijn op het depot van het tuinbedrijf van de Universiteit. Dat was groot genoeg voor een keuken die deze capaciteit dagelijks aan zou kunnen. U moet u voorstellen dat zo’n magazijn en zo’n depot niet voorbereid zijn om de functie van een keuken te vervullen. Het hele depot lag vol met materiaal en takken, het was letterlijk een takkenbende. En toch zou daar binnen 36 uur een volledig operationele keuken moeten draaien. Daarom schakelden we een bedrijf in waarvan we zeker wisten dat ze de taak snel en goed voor elkaar konden krijgen: L. van Venrooij GWW B.V. uit Wijchen. Voor een project van deze omvang en snelheid is het van groot belang dat je goed samen kan werken en dat kan alleen als je elkaar begrijpt.” Lambert van Venrooij vulde daarop aan: “We hebben ontzettend veel werk verricht in korte tijd. Ik vind ook dat wanneer die mensen komen, dat alles dan goed geregeld moet zijn. Zo zag ik gelijk toen ik het depot op liep dat de afzuiging niet in orde was. Dan zorg ik ervoor dat het die dag geregeld is. We hebben aggregaten en lekbakken aan laten rukken om de grote stoomovens zoals het hoort te laten werken. Er zat haast achter en dus hebben we nog tot in de nacht gewerkt om alles netjes in orde te maken.”

Zoals het er nu naar uit ziet, zullen de 3000 asielzoekers tot juni 2016 in Heumensoort verblijven. Dat betekent dan ook dat de keuken elke avond 3000 maaltijden moet kunnen produceren. Dit is slim opgelost doordat gebruik wordt gemaakt van maaltijd-pakketten die in een stoomoven worden opgewarmd. Per stoomoven kunnen er 200 pakketjes per keer opgewarmd worden en die pakketten worden dan in een op temperatuur gebrachte container vervoerd naar Heumensoort zodat alle asielzoekers te eten hebben.

De medewerker van het UVB vervolgt: “Om snelheid te maken moet je kunnen vertrouwen op de bedrijven waar je mee samenwerkt. Lambert (van Venrooij) en ik werken nu al bijna twintig jaar samen en de kwaliteit is altijd goed. Het makkelijke van samenwerken met Lambert is de openheid in de samenwerking. Hij kan alles maken en anders regelt hij wel iemand die het kan. Ze werken allemaal samen om het werk af te krijgen, van de loodgieter tot de elektriciën tot de stratenmaker. Zo zie je zelfs dat een stratenmaker de timmerman een handje helpt en dat vervolgens de timmerman de stratenmaker een handje helpt.” Over deze samenwerking stelt van Venrooij: “We hebben nog nooit in zo’n korte tijd zoveel bereikt met zoveel verschillende bedrijven. Wanneer je zo’n korte tijd hebt om iets voor elkaar te krijgen dan moet je er niet te lang over nadenken, maar gelijk aan het werk gaan. Zonder dat je inlevert op de kwaliteit uiteraard. Zoals ik altijd zeg, als je het doet, doe het dan goed. En er is nog niet één woord geklaagd onderling, iedereen heeft zich ingezet om deze keuken op tijd klaar te krijgen. Zelfs het personeel van het tuinbedrijf zette zich in en deelden zelfs hun ruimtes met onze mensen.”

Vertrouwen, openheid, samenwerking en expertise hebben ervoor gezorgd dat deze klus, die vooraf als onmogelijk werd gezien, is geklaard. En zo is op de Radboud Universiteit in 36 uur een volledig operationele keuken gebouwd die het komende half jaar 3000 mensen zal voeden.

Publicatiedatum 21/12/2015